Jdi na obsah Jdi na menu

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje

6. 1. 2014

Historie přednemocniční neodkladné péče, jak se "záchrance" odborně říká, se v našem kraji začala v pravém slova smyslu odvíjet na jaře roku 1974. Do té doby byla její dostupnost celkem nedostatečná a technicky nedokonalá.

nepojmenovany-1.jpg

Službu zajišťovali lékaři z poliklinik spolu s dopravní zdravotní službou, mimo pracovní dobu byla k dispozici pouze lékařská služba první pomoci. Provoz rychlé záchranné pomoci byl zahájen až v roce 1974 vozidly Škoda 1203, která byla na svou dobu relativně slušně vybavena přístrojovou technikou. Provozní doba byla 24 hodin denně a sloužila pouze jedna posádka rychlé lékařské pomoci. Během několika let došlo k nárůstu potřeby této zdravotní péče občany, proto musela být RZP rozšířena a reorganizována. Zdravotní sestry a někteří lékaři nastoupili do trvalého pracovního poměru, další lékaři z jiných zdravotnických zařízení zde pracovali v částečném pracovním úvazku. Brigádnicky začali vypomáhat i studenti z vyšších ročníků lékařské fakulty.

V průběhu dalších let docházelo pod vlivem vzestupu počtu výjezdů k dalšímu rozšiřování této služby. Vozový park se postupně měnil. Š 1203 nahradily sovětské vozy Latvija, které byly z hlediska zdravotnického komfortnější, se silnějším motorem, ale z pohledu bezpečnosti nevyhovovaly. Následně byla služba zajišťována dokonce sanitními vozy AVIA 15 - Furgon.

Jedním z prvních kvalitnejších vozů záchranné služby v Plzni se stal v roce 1989 pořízený Renault Master, jehož služeb využívaly i ostatní záchranné služby po celé republice. Zdravotnické i technické vybavení vozu bylo na vysoké úrovni a poskytovalo pro péči o nemocného vysoký komfort. Nevýhodou tohoto vozu byl málo výkonný motor. Některé ze zdravotnických přístrojů dodávaných s těmito vozidly díky své kvalitě a spolehlivosti proto slouží dodnes.

V rámci VÍTÁNÍ LÉTA 2014 však budete mít možnost nahlédnout do útrob nejmodernějšího záchranářského vozidla a dozvědět se vše o práci záchranářů přímo od těch nejpovolanějších! Naše pozvání přijal tým ZZSPK a vás čeká víc, než jen spousta veselých i smutných historek...

Chcete vědět víc o současné podobě Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje? Klikněte SEM !

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář