Jdi na obsah Jdi na menu

Pár pivních rekordů

21. 12. 2013

Součástí Vítání léta 2014 bude i celá řada pivních soutěží. A pokud se v čase vánočních prázdnin nudíte, můžete začít ladit formu, abyste právě vy oslavili vítězství v některém z klání, které pro všechny milovníky zlatavého moku chystáme. Kdo ví, třeba se vám podaří zlomit některý ze stále platných rekordů. A věřte, že je rozhodně co lámat...

Nejrychleji vypité pivo

Držitelem světového rekordu v pití litru piva je od 22. června 1997 Američan Steven Petrosino. Tuplák do sebe nalil za neuvěřitelných 1,3 sekundy, čímž překonal několik let starý rekord Angličana Petera Dowdeswella. Ten potřeboval ke stejnému úkonu 2,4 sekundy. Připomínáme, že šlo o litr piva, tedy tuplák, nikoliv běžný hospodský půlitr! Český rekord v této disiplíně drží už deset let Martin Staffa z Boskovic, který tuplák desítky Černá hora vypil za 3,71 sekundy.

Nejrychleji vypité pivo brčkem

Držitelem českého rekordu v pití půlitru piva pomocí klasického kloubového brčka je Vladimír Štajer z Ostravy. Na pivních slavnostech v roce 2008 vysál sklenici za 14,5 sekundy. Podle neoficiálních informací se tak stalo na šestý pokus a pan Štajer všech šest sklenic vycucl v průběhu necelých čtyřiceti minut.

Pití piva bez pomoci rukou

Hana Zadinová z Havlíčkova Brodu vypila půlitr Budvaru bez pomoci rukou za 12,3 sekundy. Sklenici přitom držela jen pomocí zubů, ruce měla spojené za zády. Stalo se tak před třemi lety v rámci 10. ročníku Mezinárodního festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Nejvíce pivních tácků narvaných do úst

Kamila Šimůnkové ze Želivi dokázala ve svých ústech stisknout celkem 55 klasických kulatých pivních tácků běžného rozměru a už od 13. června 1999 marně hledá v této disciplíně přemožitele. Troufli byste si?

Pití piva v pětiminutovém limitu

Držitelem světového rekordu v pití co největšího množství piva v časovém limitu pěti minut je Erick Lean z anglického Crowley. Před deseti lety dokázal během pěti minut vypít celkem 4,4 litru regionální "dvanáctky", což odpovídá zhruba devíti půlitrům. Masakr, co?!

Hod prázdnou pivní plechovkou

Držitelem českého rekordu v hodu prázdnou pivní plechovkou je Jiří Zvejška z Brna. 4. května 2005 mrštil prázdnou plechovku od třetinkového Gambrinusu do vzdáleonsti 13,51 metru. Zdá se vám to málo? Zkuste to!

A na závěr jedna "smrt snů" pro pravověrné pivaře...

V roce 1814 explodoval v londýnském pivovaru Meux Brewery jeden z největších zásobníkových sudů na světě. Byl dřevěný, opásaný 29 obručemi a pojmul celkem 477 tisíc litrů piva. Jeho destrukci nevydržel ani sousední sud o objemu 288 tisíc litrů. Do prostor pivovaru se tak naráz navalilo přes jeden a půl miliónu piv, ve kterých se utopilo šest dělníků...


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář