Jdi na obsah Jdi na menu

Minipivovar Radnice

1. 2. 2014

nepojmenovany-1.jpgPřed třemi lety se rozhodl podniknout krok, který mu změnil život. Před rokem a půl se malé městečko na Rokycansku mohlo pochlubit tím, že na jeho území vznikl nový pivovar. Obstát v konkurenci obřích provozů sice není jednoduché, ale jak zakladatel a majitel Minipivovaru Radnice Zdeněk Mulač říká, zájemců o radnické speciály je na trhu dost a poptávka po produkci malých pivovarů prý rok od roku roste.

 

Kde se vůbec vzal nápad vařit v Radnicích pivo?

Nápad uvařit vlastní pivo přišel již před mnoha lety s návštěvou jednoho minipivovaru. Nefiltrované pivo mi natolik zachutnalo, že jsem se začal o domovarnictví, tj. vaření piva v domácích podmínkách, blíže zajímat. Vyrobil jsem si svou první malou domácí varnu a dal se do díla. Výsledný produkt chutnal nejen mě, ale i rodině a kamarádům. Poté co jsem získal 2.místo v mezinárodní soutěži domovarníků, jsem podlehl nátlaku rodiny a známých a v roce 2010 jsem začal se stavbou minipivovaru.

Kdy jste pivovar založil a jak vypadaly vaše začátky?
Pivovar byl dokončen a slavnostně otevřen v září 2012. Začátek každého podnikání je těžký, my jsme nebyli vyjímkou. Nejprve byli našimi odběrateli téměř výhradně známí, kteří naše pivo již dříve ochutnali, měli jsme také v té době domluvené dvě restauace na odběr piva. Okruh našich zákazníků se začal rozšiřovat s postupem času, spolu s ním i objem výroby, nyní máme již stálou klientelu a restaurace, kde naše pivo pravidelně odebírají. Pořád je ale na čem pracovat a co vylepšovat.

Může dnes takhle malý pivovar obstát v konkurenci obřích hráčů na trhu?
Nabídka piv z velkých pivovarů je v dnešní době opravdu pestrá, ale vzhledem k tomu, že obliba malých pivovárků a poptávka po jejich pivech roste, nemáme s odbytem problém.

V čem je radnické pivo jiné než ostatní a jaké druhy vůbec vaříte?
Naše pivo je vařené starým způsobem s odděleným kvašením a zráním, dle vlastní receptury, s použitím kvalitních surovin - žateckého chmele a moravských sladů. Je výhradně nefiltrované, čímž si zachovává i zdraví prospěšné látky. V současné době vaříme 4druhy piva: Radnickou 10°, Radnickou 11° světlou, Radnickou 12° světlou a Radnickou 12° polotmavou. Pokud nám to kapacita spilky dovolí, vaříme speciály, např. Nyní chystáme na velikonoční svátky speciál v podobě tmavého piva.

Kde mohou zájemci vaše pivo ochutnat?
Od října 2013 máme v provozu nekuřáckou Pivovarskou pivnici, kterou najdete v Radnicích kousek od sokolovny. Zde se čepuje výhradně naše pivo a je zde také možnost si koupit pivo v PET lahvi. Pivo dodáváme také do vybraných hospůdek na rokycansku a v Plzni. O restauracích, kde je naše pivo aktuálně na čepu, informujeme na našich webových stránkách.

Jaké pivo jste pil do doby, než jste začal vařit své vlastní?
Jak jsem již uvedl, chutnají mě piva z minipivovarů a malých regionálních pivovarů. Tyto piva rád ochutnávám dodnes.

Co byste vzkázal návštěvníkům VÍTÁNÍ LÉTA 2014?
Přijďte strávit příjemný den a přivítat léto 28.6. do Břas, nudit se určitě nebudete. A pokud máte rádi pivo, zastavte se i u našeho stánku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář